Jesper Buursink aka JSP (1981) is podcast- en radiomaker voor o.a. BNNVARA, NTR en VPRO en een tekenaar onder de naam JSP. Hij is een echte ‘stratenmaker’. Met zijn pop-up podcast concept maakt hij voor uiteenlopende culturele instellingen en festivals eclectische live podcasts op locatie. Zijn herkenbare tekeningen zijn overal te vinden in de Bijlmer als murals, op of in culturele ruimtes en bij de mensen thuis, en tegenwoordig ook in museale collecties.

Al jarenlang werkt hij als verslaggever voor het radioprogramma Vroege Vogels (BNNVARA, NPO Radio1). Dit natuurprogramma ontving de prestigieuze radioprijs de Zilveren Reissmicrofoon. In 2020 ontving Jesper deze voor de tweede maal met de podcast Virusverhalen (NTR, NPO Radio 1) tijdens de eerste corona lockdown. Jesper heeft een MA in Kunstgeschiedenis met een specialisatie in niet-westerse kunst. Hij is in 2006 afgestudeerd op de Nigeriaans-Britse kunstenaar Yinka Shonibare en postkoloniale theorieën.

Hij is een creatieve duizendpoot die over de hele wereld een keur aan activiteiten heeft ondernomen naast zijn radio- en tekenwerk. Zo werkte hij voor de UNESCO in Tanzania als maritiem archeoloog, in Benin als leraar Frans en was actief in de kunstruimte W139 in Amsterdam. In 2010 volgt Jesper de IDFA documentaire-workshop en maakte enkele (korte) filmdocumentaires. Daarnaast is hij ook actief geweest binnen verschillende kunstcollectieven zoals de Pink Pony Express op Curacao en Urk en is hij sporadisch MC voor verschillende Dj’s (Ike Melchizedek, Vinger.nl) uit Zuidoost.

Zijn pop-up mobiele radio- en podcast programma’s vanaf rijdende treinen door Europa tot tijdelijke pop-up campings in Nederland, en vanuit het regenwoud van Chiapas, Mexico tot een hiphopfestival in de Bijlmer zijn legendarisch en terug te vinden op de reguliere podcast-kanalen. En zo profileert hij zich ook, als podcast-/radiomaker en tekenaar. Het liefst in combinatie. Allemaal in een zeer herkenbare JSP stijl waarbij humor, actie en informatie de hoofdingrediënten zijn en de mensen simpelweg mogen zijn.

copyright © Jesper Buursink / ontwerp Margriet V.